Varaava takka, kiertoilmatakka… minkä valitsen?

”VARAAVA TAKKA, KIERTOILMATAKKA… MINKÄ VALITSEN?”

Meidän ei tarvitse sanoa, että varaava takka olisi aina paras ratkaisu, tai että kiertoilmatakka sopii kaikille. Koska takan valinta voi olla hankalaa, annamme tässä jutussa perustietoja, jotka helpottavat asiaa.

Takka on huonekalu, joka on suuren osan ajasta käyttämättömänä ja jota ei voi koskaan siirtää sivuun, kun sitä ei tarvitse. Ajattele siis tarkoin, mitä takalta odotat ja minkälaiseen käyttöön takka tulee. Mieti myös minkälainen takan käyttäjä itse olet?
Teknisesti kiertoilmatakan ja varaavan takan ero on siinä, että kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle varaten lämmön talon rakenteisiin, kun taas varaava takka antaa lämpöä hitaasti ja pitää lämmön omassa massassaan pidempään.

Aloita takan valinta miettimällä sijoituspaikkaa. Takka levittää lämmön ilman mukana asunnon sisällä, joten takka olisi sijoitettava mahdollisimman keskeiselle paikalle niin, että lämmin ilma pääse levittäytymään mahdollisimman suurelle alueelle. Jos takka on talon toisessa päädyssä pienessä huoneessa, niin ei se voi lämmittää kovin suurta aluetta.

Mieti myös minkälainen muu lämmitysjärjestelmä talossasi on? Jos peruslämmitys on jo järjestetty mahdollisimman tehokkaalla ja edullisella tavalla, onko takkasi enemmänkin tunnelmaa ja mahdollista lisälämmitystä varten? Silloin kiertoilmatakka on paras ratkaisu. Kiertoilmatakka alkaa antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty (toisin kuin varaava takka). Esimerkiksi sähkökatkoksen alkaessa saat lämmintä nopeammin kiertoilmatakasta, kuin varaavasta takasta. Kiertoilmatakka on myös parempi tunnelmatakkana, koska kiertoilmatakan lasiluukut ovat yleensä suuremmat, kuin vastaavankokoisessa varaavassa takassa. Kiertoilmatakka käyttää erittäin vähän puuta ja jos takkasi on tunnelmakäytössä, et tarvitse suuria puuvarastoja. Kiertoilmatakalle on myös ominaista erittäin suuret valinnan mahdollisuudet. Takkoja on suuria ja pieniä ja ne voi maalata tai pinnoittaa helposti haluamallasi tavalla. Monet kiertoilmatakat voi asentaa suoraan puulattian päälle.

Jos taas haluat saada suuren hyödyn takastasi lämmittämällä sitä joka päivä koko kylmän kauden ajan, on varaava takka olla sinulle sopivin ratkaisu. Varaava takka varaa nimensä mukaisesti lämpöä pitkään. Varaavaa takkaa lämmitetään yleensä kaksi kertaa vuorokaudessa (aamulla ja illalla) niin, että takassa poltetaan muutama pesällinen ja sen jälkeen pellit laitetaan kiinni. Pesällisten polttamiseen kuluu jonkin verran aikaa ja parhaan hyödyn saadaksesi on varaavaa takkaa lämmitettävä päivittäin, niin ettei se pääse jäähtymään. Varaavalle takalle ominaista on kiertoilmatakkaa suurempi massa, joten ne on aina asennettava vahvistetulle pohjalle.

 

Tärkeää on myös tietää, minkälainen takan käyttäjä olet itse? Jos tiedät, että et missään tapauksessa tule lämmittämään takkaa päivittäin koko kylmän kauden ajan, niin varaava takka ei ole sinulle paras ratkaisu, vaikka se muuten olisikin taloosi sopiva. Silloin sinun olisi valittava kiertoilmatakka, joka antaa lämpöä heti, kun sinä satut takkaa lämmittämään. Jos taas olet varma, että haluat askarrella takan kanssa päivittäin ja pitää takkaa joka päivä lämpimänä, voi varaava takka olla juuri sinun takkasi.

Takoissa on paljon eroja. Kun valitset takkaa tarkasta, että takassa on nykyaikainen palotekniikka, jossa paloilma syötetään takan tulipesään yläkautta kuumana. Näin toimiva takka polttaa puuta puhtaammin ja paremmalla hyötysuhteella. Myös takan lasi pysyy puhtaampana ja puuta kuluu vähemmän, kuin perinteisissä rakoarinatakoissa.

 

Takkamestarit Oulu tarjoaa valikoiman varaavia takkoja, kiertoilmatakkoja, sekä molempien ominaisuuksia yhdisteleviä takkoja (varaavat kiertoilmatakat ja varaavat takat kiertoilmatoiminnolla). Autamme sinua valitsemaan juuri sinun kohteeseesi ja sinun toiveidesi mukaisen tulisijan. Saat suunnittelupalvelun, asennuspalvelun  ja saneerauskohteessa myös tarvittavat toimenpidelupa-avustuspalvelun. Meiltä saat myös edullisen ja joustavan rahoituksen tulisijasi hankintaan.

Ota yhteyttä
close slider